Varna raba interneta - projekt SAFE-SI
Delavnice komunikacije
. 10. 2007
Varna raba interneta - projekt SAFE-SI


SAFE-SI deluje kot  nacionalna toèke osvešèanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji. Projekt, ki ga financira EU, izvajata Fakulteta za družbene vede in ARNES, sodi pa v tematski sklop osvešèanja javnosti, tako staršev, uèiteljev, kakor tudi otrok. Namen projekta je izboljšati znanje o varni internetni komunikaciji in zašèiti pred neželenimi spletnimi vsebinami. Mladi dandanes veè èasa namenijo brskanju po internetu, kakor pa gledanju televizije ali druženju s prijatelji v realnem svetu.  Vendar pa se je nujno potrebno zavedati, da "virtualni" svet vsebuje enake neprijetnosti in nevarnosti kot "realni".  Nevarnosti, ki jih nove tehnologije predstavljajo za otroke in mladostnike niso povezane le z virusi in nezaželeno elektronsko pošto,  temveè tudi s potencialno škodljivimi in nelegalnimi vsebinami, kakršne so npr. otroška pornografija, sovražni govor, nasilne vsebine, zloraba osebnih podatkov in banènih kartic. Niso zanemarljive tudi posledice, s katerimi se sreèujejo uporabniki interneta (predvsem mladostniki), ki vsak dan na internetu preživijo ure in ure, saj jih pretirana raba interneta vodi v zasvojenost. Prav tako pa je potrebno predvsem mladostnike seznaniti z internetnim bontonom ter jih nauèiti, kako varno uporabljati spletne klepetalnice, forume ter nenazadnje tudi mobilne telefone. 

V mesecu maju je konèno prièel delovati nov spletni portal SAFE-SI (http://www.safe.si)  kot osrednja informacijska toèka o varni rabi interneta v Sloveniji. Spletna stran je namenjena tako odraslim (staršem, uèiteljem), kakor tudi otrokom in mladostnikom. SAFE-SI je prva spletna stran v Sloveniji, ki obravnava tako aktualne vidike spletnih (ne)varnosti, kakor tudi priporoèila za varno in pametno rabo mobilnih telefonov na enem mestu.

Za najmlajše uporabnike interneta smo pripravili interaktivno igro in kviz, s pomoèjo katerih se lahko na zabaven naèin uèijo, kako varno uporabljati internet. Za tiste malo starejše pa bo zagotovo zanimiv forum, na katerem lahko izmenjujete svoja mnneja in vidike o internetni varnosti.

Veè informacij na spletni strani http://www.safe.si.

 

organizator Projekt SAFE-SI - Fakulteta za družbene vede
Kardeljeva plošèad 5
1000 Ljubljana
01 / 580 - 5101
info@safe.si
http://www.safe.si
Kateri vir uporabljate za spremljenje novic?
televizija
internet
radio
èasopisje

kaj mi nari/i> risati s kredo po tleh ..nasmeh na obraz?

.