Društvo Bindu
Klub študentov Kranj
Klub študentov obèine Celje
Mladinski svet Ajdovšèina
Obèina Ormož, Oddelek za gospodarstvo, TIC Ormož
Smuèarski klub Alpetour Škofja Loka
Univerzitetna športna zveza Maribor
Zavod za študentski šport ŠOU
Univerzitetna športna zveza Maribor
opis:

Univerzitetna športna zveza Maribor (v nadaljevanju UŠZM) je bila ustanovljena leta 1998 kot zveza študentskih športnih društev, ki delujejo na podroèju Univerze v Mariboru. Hkrati s ustanovitvijo so ji bile s strani Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) zaupane pristojnosti in odgovornosti za organizacijo in izvajanje študentskih interesnih obštudijskih dejavnosti na podroèju športa. To je bilo storjeno s koncesijsko pogodbo. Glavni namen delovanja UŠZM, skupaj s èlanicami, je priprava in izvajanje športnih programov v veliki meri namenjeni študentkam in študentom Univerze v Mariboru. Osnovna lastnost teh programov je njihova atraktivnost in dostopnost, tako da se vanje vkljuèuje èim veèje število študentov. Na tak naèin poskušamo omogoèiti aktivno športno udejstvovanje in pridobivanje novih znanj s podroèja športa èim širšemu krogu študentov. Naši program sestavljajo:

  • Študetnska rekreacija – možnost rekreacije za vse èlane, ki imajo na razpolago veèino športnih panog, ki se izvajajo v dvorani Univerzitetnega športnega centra Leona Štuklja v Mariboru (UŠC LŠ), kot so npr. košarka, odbojka, mali nogomet, badminton, namizni tenis, športno plezanje, squash, aerobika, borilne vešèine; drsanje, ki se  v zimskem obdobju izvaja v Ledeni dvorani Tabor, ter tenis in odbojko na mivki, ki se v poletnih mesecih izvaja na igrišèih ŠRC Fontana.
  • Študentska športna tekmovanja – študentske lige in turnirji v dvoranskih ekipnih in posamiènih športnih panogah (košarka, mali nogomet, odbojka, badminton, namizni tenis, squash in šah)
  • Športne promocijske prireditve – tradicionalne prireditve, katerih glavni namen je promocija študentskega športa na Univerzi v Mariboru, druženje univerzitetnih ekip, množiènost, medijska odmevnost (prihod znanih gostov z razliènih podroèij od politikov do glasbenikov) in zabavna prireditev za gledalce. Med te prireditve uvršèamo "Študentski All Stars v košarki", "Zvezde malega nogometa".
  • Množièno-rekreativne prireditve ("ZZ -tek mladih po ulicah Maribora", ki se ga udeležuje približno 800 tekaèev, "ZZ-rolani Center" - parada rolanja po mestnih ulicah, "ZZ Fetival Športa" - mesec brezplaènih športnih aktivnosti..), ki privabijo staro in mlado ter katerih namen je preprièati èimveè ljudi, da ukvarjanje s športnom le ni tak napor.
  • Športne šole in teèaji – le-te bi lahko razdelili na dva dela. Prvi del, kjer gre za strokovno usposabljanje in teèajniki prejmejo naziv vaditelj oz. uèitelj (npr. smuèanja, plavanja, boardanja, aerobike,…), drugi del pa ponuja udeležencem seznanjanje z osnovami oz. nadgradnjo pri doloèenih športnih panogah (npr. teèaj rolanja, smuèanja, plavanja, potapljanja, jadranja,…)
  • Avanture – Avanture so poimenovali enodnevne in veèdnevne programe, ki so namenjeni avanturistom oziroma tistim, ki hoèejo iz sebe iztisniti prav vse, kar se iztisniti da. Eni ljubijo adrenalin, drugi višino, visoko v zraku ali globoko pod zemljo se nekaterim šele sprosti dih. Enostaven recept za pestro preživljanje prostega èasa.
  • Omogoèanje cenejšega dostopa, za vkljuèevanje športnih programov, ki jih pripravljajo drugi (npr. študentske smuèarske vozovnice, karte za kopališèa, popusti v trgovinah s športno opremo...)
  • Organizacija študetnskih tekmovanj:
    - prvenstva Univerze v Mariboru
    - državna univerzitetna prvenstva
    - evropska univerzitetna prvenstva
    - svetovna univerzitetna prvenstva
    - prijateljska univerzitetna sreèanja

Osnovna paradigma oz. osnovni elementi veèine programov (kjer jih je mogoèe vkljuèiti) so:

  • Zdravje
  • Druženje
  • Prijateljstvo (možnost napeljevanja prijateljskih stikov)
  • Zabava
  • Pridobivanje samozavesti o lastni fizièni sposobnosti
  • Sprošèenost

Naš osnovni cilj je torej s èim bolj pestrim, pa tudi dostopnim programom študentski populaciji Univerze v Mariboru omogoèit dostop do kvalitetnih športnih programov, ter tako krepiti njihov odnos do športa, posredno pa skrbimo tudi za zdrav naèin življenja . V skladu z navedenimi cilji naše poslovne politike je tudi naš prepoznavni znak: Zdrava Zabava.

V povpreèju UŠZM v desetih aktivnih mesecih zagotavlja približno 130 ur športnih aktivnosti tedensko. Ker želimo, da se programi izvajajo z visoko zanesljivostjo in èim bolj kvalitetno, zahteva to precej velik organizacijski in kadrovski potencial. Poleg tega se UŠZM za dolgoroèni razvoj zaveda, da je ne glede na razliène povezave, ki jih danes ima z okoljem, zaradi obdobja rasti še relativno vase obrnjena organizacija, in da bo v prihodnosti kljuènega pomena prav sodelovanje z ostalimi športnimi in drugimi organizacijami. Širjenje programov in zagotavljanje njihove kakovosti, dolgoroèno povezovanje z okoljem pa za samo UŠZM predstavlja izzive, ki se jim poskuša tudi notranje organizacijsko prilagajati. Pri tem se sooèamo tudi z potrebami o zaposlitvi novega kadra.

Ker želimo dejavnosti ki jih izvajamo èim bolj približati populaciji, kateri je namenjena, je naš kolektiv mlad. Veliko veèino naših sodelavcev predstavljajo ustrezno usposobljeni strokovni sodelavci - študentje. Na tak naèin omogoèamo tej starostni skupini možnosti aktivnega sodelovanja pri pripravi, organizaciji in izvedbi športnih projektov, teèajev, vadbenih skupin… Torej možnost odkrivanja organizacijskih in izvajalskih sposobnosti ter pridobivanja izkušenj s teh podroèij, ki so zelo pomembne pri nadaljnjih karierah posameznikov.

 

naslov:Gosposvetska cesta 83
Maribor
2000
telefon: 02 / 234 - 2140
email: info@zdravazabava.com
spletna stran: http://www.zdravazabava.com
Kateri vir uporabljate za spremljenje novic?
televizija
internet
radio
èasopisje

kaj mi nari/i> nenaèrtovana zabava ..nasmeh na obraz?

.